Code.org – Programovanie s ľahkosťou aj pre neinformatikov

Spoznajte online platformu Code.org, ktorá snáď zbúra vaše predstavy o tom, že programovanie je ťažké, alebo že programovať musíte len, ak ste informatik/čka. Platforma ponúka niekoľko plánov hodín v slovenčine, a to aj na neinformatické predmety a my z INF2.0 vám na workshope kúsok z platformy Code.org predstavíme a vysvetlíme.

DANIELA BACULÁKOVÁ:
Za najrelevantnejšie vzdelávacie roky považujem tie pracovné, ktoré ma najviac formovali. Skúsila som si prácu v zahraničí, korporáte, neziskovom sektore i biznise. Aj keď bola prínosná každá skúsenosť, v srdci mi ostanú hlavne dva roky učenia v programe Teach Next. Učila som na základnej škole v prostredí sociálne znevýhodnených detí, ale aj na sídliskovej škole v Bratislave. Aktuálne sa venujem riadeniu vzdelávacích programov, tvorbe učebných materiálov, doučovaniu matematiky a lektorovaniu.

EVA DUŠEKOVÁ:
Po mojich štúdiách biochémie a biofyziky na UPJŠ v Košiciach a pracovnej skúsenosti na Katedre štrukturálnej a výpočtovej biológie na Viedenskej univerzite som sa rozhodla pridať do vzdelávacieho programu Teach Next. Moje skúsenosti z týchto inštitúcii ako aj vedomie rýchlo meniaceho sa sveta ma inšpirovalo k zapojeniu sa do iniciatívy Informatika 2.0 a tým prispieť k vzdelávaniu učiteľov a žiakov v téme digitálnych zručností a ich implementácie naprieč predmetmi. Za kľúčové však nepovažujem len tzv. „tvrdé zručnosti“, ale aj „mäkké zručnosti“ ako spolupráca, kreativita, kritické myslenie, komunikácia a iné.

INF2.0: Informatika 2.0 pre základné a stredné školy vytvára moderné kurikulum na hodiny informatiky s rôznou úrovňou náročnosti a použiteľné vo všetkých socioekonomických kontextoch – a tak rozvíjame digitálne zručností všetkých žiakov a žiačok na Slovensku. No od nového šk.roka sa v rámci pilotných vzdelávacích programov pre ZŠ a SŠ a učiteľskej komunity zameriame na ich rozvoj aj mimo hodín informatiky, lebo digitálne zručnosti má zmysel podporovať vo výučbe komplexne.