Daniel Bútora na konferencii Zmena je tu

Je pre nás cťou, že pozvanie na konferenciu Zmena je tu prijal Daniel Bútora, muž, ktorý formuje budúcnosť slovenského školstva, líder, vizionár a inovátor vzdelávania, ktorého myšlienky občas menia pravidlá hry.
Daniel Bútora je jedným z najvýraznejších lídrov vo vzdelávaní na Slovensku. Ako odborník, ktorý sa dlhodobo venuje inováciám v školstve, prináša progresívne myšlienky a koncepty, ktoré reagujú na výzvy súčasného sveta. Jeho prístup k vzdelávaniu je založený na prepojení teórie a praxe, pričom zdôrazňuje potrebu flexibility v školských systémoch a prípravy žiakov na nepredvídateľné zmeny.
Bútora pôsobil ako riaditeľ C.S. Lewis Bilingual High School, kde zúročil svoje manažérske a pedagogické skúsenosti. Tento model školy sa stal inšpiráciou pre viaceré iné inštitúcie, ktoré hľadajú spôsoby, ako zvýšiť kvalitu vzdelávania a podporiť kritické myslenie. Jeho práca sa často zameriava na hľadanie rovnováhy medzi tradičným vzdelávacím obsahom a novými prístupmi, ktoré sú nevyhnutné pre úspech v modernej spoločnosti.
Okrem riaditeľskej pozície Bútora prispieva aj do verejnej diskusie o vzdelávacej politike. Pravidelne sa zapája do národných a medzinárodných projektov, ktoré sa venujú zlepšovaniu školstva, a je aktívny v mimovládnych organizáciách, ktoré sa snažia o vzdelávacie reformy.
Svojim inovatívnym myslením ovplyvňuje nielen školské komunity, ale aj širšiu verejnosť. V rámci vzdelávacej politiky sa zasadzoval za väčšiu autonómiu škôl a podporu učiteľov, aby mohli plne rozvíjať potenciál svojich žiakov.
Daniel Bútora verí, že vzdelanie musí byť prístupné každému a snaží sa o vytvorenie inkluzívnych prostredí, kde majú všetci žiaci rovnaké šance na úspech. Jeho vízia zahŕňa vzdelávanie, ktoré nie je len o vedomostiach, ale aj o formovaní charakteru a hodnotového systému mladých ľudí.